Нашата слатка историја низ годините

2018

Добиен е статус за овластен економски оператор, што значи дека имателот на уверението ОЕО ги задоволува предвидените законски критериуми и се смета за безбеден и сигурен партнер во трговскиот синџир на снабдување.

2018

Освоено е I место во категоријата „Вафли“ – QUDAL – QUality meDAL General III 2018/2019

2017

Добиено е признание за „Компанија со најпозитивен имиџ“ помеѓу студентите – STUBRAND

2016

Освоено е I место во категориите „Бонбони & вафли“ – QUDAL – QUality meDAL Macedonia General I & III 2016/2017

2015

Освоено е I место во категоријата „Бонбони“ – Best Buy Award Macedonia General II 2015/2016.

2011

Добиено е признанието “Superbrands 2011/12“, како потврда за квалитетот на производите.

2009

Сертифициран и имплементиран е системот ISO 22000:2005 (Food Safety Management System), систем за управување со квалитет, контролирање и менаџирање со опасностите и безбедноста на храната.

2009

Добиено е признание “Superbrands 2009“, како потврда за квалитетот на производите

2004

Успешно е сертифициран и имплементиран HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) системот за анализа на опасности и критични контролни точки.

1995

Фабриката е регистрирана како акционерско друштво.

1991

Постигнато е најголемо производство од 8.893 тони и продажба од 9.154 тони.

1975

На пазарот е пуштен нов производ „крем банана“, по кој и денес е препознатлива нашата фабрика.

1973

Oтворен е нов погон за производство на пенести производи, фондан десерти и бар штангли.

1963

Изградени се нови производни простории и започнува набавка на нова опрема за производство на карамели, бонбони и чоколадни производи.

1952

Фабриката е преместена на нова локација со што започнува и побрзиот развој на фабриката. „Европа“ и денес се наоѓа на оваа локација.

1935

„Европа“ започнува со производство на бисквити, вафли и карамели.

1934

„Eвропа“ започнува со производство на чоколада.

1882

„Европа“ е основана од страна на Теохар Икономов, како занаетчиска работилница за производство на бонбони, локум и други производи од шеќер. Во тоа време опремата во работилницата е многу скромна – неколку бакарни казани за производство на смеса за бонбони и варење локум, со капацитет од 250 кг и само пет вработени на работна површина од 150 м².

Интересни факти

“Европа“ е најстара фабрика за кондиторски производи на Балканот.
Нашата Бела Мента е меѓу најпродаваните бонбони во Србија.
Во производство се користат исклучиво природни бои.
Легендата за бастумчињата вели дека формата на бастумчето ја симболизира првата буква “Ј“ од името на Јesus (Исус), белата основа ја симболизира безгрешноста и невиноста на неговиот живот, а црвените шари на бастумчето ја симболизираат крвта при неговото распнување...Затоа бастумчињата се многу популарни и се продаваат за време на Божик (особено во католичките земји)... Се верува и дека некогаш бастумчето било скриен симбол на Христијанството...
Вкупното годишно производство изнесува околу 5.000 тона
Единствени сме на Балканот во произведство на бастуми и дневното производство изнесува 120.000 парчиња, а вкупниот капацитет - 200т годишно.
Сè до 1952 година “Европа“ била сместена до сегашната уметничка галерија Даут-Пашин Амам, во центарот на Скопје.
На дневно ниво се произведуваат 350.000 парчиња крем банани, 770.000 парчиња бонбони, 260.000 парчиња карамели и 4 тона вафли.
“Европа“ извезува во вкупно 26 земји, најзастапена е на српскиот, хрватскиот, босанскиот, косовскиот пазар, а потоа и во уште неколку земји во Европската унија, како и во Австралија и во САД.
Фабрика за задоволсва

Како се прави Крем банана

Фабрика за задоволсва

Производство на чоколадни вафли

Фабрика за задоволсва

Како се прави Зелена мента

Контакт

АД Европа Скопје

ул. “808” бр. 8, 1000 Скопје, Македонија
телефон: 02 3 114 066
факс: 02 3 114 774
e-mail: evropa@evropa.com.mk

Продавници

  • Гази Баба - во склоп на фабриката
  • Скопје Сити Мол - приземје
  • Центар 1 ГТЦ - приземје
  • Центар 2 - Стопанска Комора
  • Бит Пазар - Турска чаршија
  • Wine&Chocolate - Ристиќева Палата
  • Wine&Chocolate - Рампа
  • Wine&Chocolate – Млечен ресторан
  • Wine&Chocolate – Широк Сокак
  • Wine&Chocolate – Лептокарија
  • Wine&Chocolate - Ѓорче Петров
  • Wine & Chocolate - Aerodrom