- 2018
Добиен е статус за овластен економски оператор, што значи дека имателот на уверението ОЕО ги задоволува предвидените законски критериуми и се смета за безбеден и сигурен партнер во трговскиот синџир на снабдување.
- 2018
Освоено е I место во категоријата „Вафли“ – QUDAL – QUality meDAL General III 2018/2019
- 2017
Добиено е признание за „Компанија со најпозитивен имиџ“ помеѓу студентите – STUBRAND
- 2016
Освоено е I место во категориите „Бонбони & вафли“ – QUDAL – QUality meDAL Macedonia General I & III 2016/2017
- 2015
Освоено е I место во категоријата „Бонбони“ – Best Buy Award Macedonia General II 2015/2016.
- 2011
Добиено е признанието “Superbrands 2011/12“, како потврда за квалитетот на производите.
- 2009
Сертифициран и имплементиран е системот ISO 22000:2005 (Food Safety Management System), систем за управување со квалитет, контролирање и менаџирање со опасностите и безбедноста на храната.
- 2009
Добиено е признание “Superbrands 2009“, како потврда за квалитетот на производите
- 2004
Успешно е сертифициран и имплементиран HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) системот за анализа на опасности и критични контролни точки.
- 1995
Фабриката е регистрирана како акционерско друштво.
- 1991
Постигнато е најголемо производство од 8.893 тони и продажба од 9.154 тони.
- 1975
На пазарот е пуштен нов производ „крем банана“, по кој и денес е препознатлива нашата фабрика.
- 1973
Oтворен е нов погон за производство на пенести производи, фондан десерти и бар штангли.
- 1963
Изградени се нови производни простории и започнува набавка на нова опрема за производство на карамели, бонбони и чоколадни производи.
- 1952
Фабриката е преместена на нова локација со што започнува и побрзиот развој на фабриката. „Европа“ и денес се наоѓа на оваа локација.
- 1935
„Европа“ започнува со производство на бисквити, вафли и карамели.
- 1934
„Eвропа“ започнува со производство на чоколада.
- 1882
„Европа“ е основана од страна на Теохар Икономов, како занаетчиска работилница за производство на бонбони, локум и други производи од шеќер. Во тоа време опремата во работилницата е многу скромна – неколку бакарни казани за производство на смеса за бонбони и варење локум, со капацитет од 250 кг и само пет вработени на работна површина од 150 м².