ПРОИЗВОДИ

НОВОСТИ

 • Слатката страна на животот

  Слоганот “Слатката страна на животот” го одбележа третиот финален дел од маркетинг кампањата “Европа – Фабрика за задоволства“.

  повеќе

  Среќата е во малите нешта

  Старуваше вториот дел од кампањата “Европа – Фабрика за задоволства“

  повеќе
 • Уста полна радост

  Во мај стартуваше маркетинг кампањата “Европа – Фабрика за задоволства“

  повеќе

  ISM – International Sweets and Biscuits Fair

  АД Европа беше присутна со свој изложбен штанд на најголемиот саем за кондиторската индустрија во Келн, Германија.

  повеќе
 • Чоколенд

  “Европа“ веќе втора година по ред зема учество на веќе традиционалната манифестација „Чоколенд“

  повеќе

  Промоции

  Во текот на изминатaта година се вршеше активна промоција на Elite темните и бели чоколади...

  повеќе

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ


• “Европа“ е најстара фабрика за кондиторски производи на Балканот.

• Сè до 1952 година “Европа“ била сместена до сегашната уметничка галерија Даут-Пашин Амам, во центарот на Скопје.

• “Европа“ извезува во вкупно 19 земји, најзастапена е на српскиот, хрватскиот, босанскиот, косовскиот пазар, а потоа и во уште неколку земји во Европската унија, како и во Австралија и во САД.

• На дневно ниво се произведуваат 350.000 парчиња крем банани,770.000 парчиња бонбони,260.000 парчиња карамели и 4 тона вафли.

• Во производство се користат исклучиво природни бои.

Вкупното годишно производство изнесува околу 5.000 тона

Единствени сме на Балканот во произведство на бастуми и дневното производство изнесува 120.000 парчиња, а вкупниот капацитет - 200т годишно.

•  “Европа“ е единствена фабрика во Македонија која може да произведе чоколада од нејзината основна суровина - какао зрно.

• Нашата Бела Ментае меѓу најпродаваните бонбони во Србија.

Легендата за бастумчињата вели дека формата на бастумчето ја симболизира првата буква “Ј“ од името на Јesus (Исус), белата основа ја симболизира безгрешноста и невиноста на неговиот живот, а црвените шари на бастумчето ја симболизираат крвта при неговото распнување...Затоа бастумчињата се многу популарни и се продаваат за време на Божик (особено во католичките земји)... Се верува и дека некогаш бастумчето било скриен симбол на Христијанството...